Тршић

17. октобра смо ишли на излет у Троношу и Тршић. Најпре смо свратили у  манастирТроношу који датира из 1317. године. Изградњу манастира је започео краљ Драгутин, који у току градње умире, а градњу наставља његова жена Кателина.За манастир Троношу везан је један од најлепших српских обичаја, ратарске свеће. Два суседна села скупљају прилоге и прилажу манастиру, у воску изливене свеће за Велики четвртак. Свеће су високе око 2 метра и тешке око 50 килограма. Ни у најтежим данима историје овог краја, овај обичај није прекидан.

                                                                                    
Недалеко од Троноше смо се освежили хладном изворском водом  на чесми  Југовића коју народно предање приписује деветорици браће Југовића и старом Југ - Богдану.
Око поднева стижемо у Тршић. Обишли смо етно комплекс који чине ( куће, качаре, млекаре, чардаци, амбари, воденице...) и кућу оца азбуке Вука Стефановића Караџића.


После ручка смо се одморили и ирали на оближњој ливади.

Ближило се време повратка кући. Дан је брзо прошао али је одлично проведен. Каћина бака ( коју овом приликом поздрављамо) која живи у Липовачком Шору је специјално за нас направила крофне које смо у сласт смазали. 
Пуни утисака стигосмо у Београд. Ово ће  засигурно бити излет за памћење. 

1 коментар: