Кутак за родитеље

РАЗВИЈАЊЕ РАДНИХ НАВИКА

Развој основношколског узраста тражи посебну бригу у погледу развијања појединих навика. Развијањем  ових навика стварају се повољни услови за успешно учење.
које кућне послове деца могу обављати и како решавати задатке?

Активности:
- брига о млађим и старијим члановима породице
- набавка и куповина
- усисавање, брисање прашине, изношење смећа и сл.
- постављање стола
- намештање свог кревета, уређење своје собе и свог радног места

Сваки задатак објаснити и тражити  његово извршење. После урађеног задатка обавезно изрећи суд о начину како је задатак одрађен. У доношењу суда дете и родитељ учествују заједно. Оваквим поступком развијамо самокритичност и критичност код деце, што је изузетно важно поседовати у процесу учења. Саставни део радних навика је навика свакодневног учења, која се формира упорним захтевима да се учи свакодневно у исто време и на истом месту.
Услов за развијање радних навика је утврђен распоред дневних активности: када се умива, када се перу зуби, када се руча, када се игра, када се учи, одлази на спавање.

Култура понашања се изграђује још у раној младости, у оквиру породице. Родитељи у томе имају велику улогу јер својим примером утичу на децу да стекну прве навике културног понашања( да употребљавају речи ,,молим", ,,изволи", да се пристојно понашају за столом. Родитељи треба да у свакој прилици, у кући, на улици буду узор и пример деци.
  Дете основношколског узраста трбе да зна:

- да се пристојно обраћа родитељу, наставнику, старијима и млађима
- да поздрвља старије, другове и млађа
- да се јавља кад излази куће, школе, као ми када улази у кућу, школу
- у току разговора да саговорника слуша и гледа у очи
- да не прекида другог док говори
- да му стисак шаке буде чврст при поздраву
- да не отвара туђу пошту и не претура по туђим стваримаДОМАЋИ ЗАДАЦИ НЕ МОРАЈУ БИТИ ПРОБЛЕМ


У последње време, примећујем да један број мојих ученика има проблема са писањем домаћих задатака. Очигледно је да им домаћи задаци тешко падају, да израду домаћих здатака одлажу до последњег момента, а онда стрепе да ли ће завршити на време. Често дођу у школу са половично урађеним домаћим задацима или без домаћег задатка. А онда смишљају изговоре, стрепећи да ли ће их учитељица уважити. Ево неколико савета за оне који имају овакве проблеме:
1. Припремите малу бележницу у коју ћете бележити домаће задатке које вам учитељица зада. На почетку седмице обележите пет страна за пет радних дана (понедељак, уторак, среда…).
2. Водите рачуна о распореду часова, посебну пажњу обратите на наставне предмете које имате два пута или једном седмично (Свет око нас, Музичка култура…)
3. На часу будите пажљиви. Ако нешто не разумете, питајте учитељицу.
4. Домаће задатке пишите увек на истом месту (нека то буде ваш кутак за учење)
5. Померите све предмете (играчке…) који ће вам одвлачити пажњу.
6. Одредите време за учење, рутина је важна. Временом ћете стећи навику и биће вам лакше ако увек почињете у исто време. Приликом одређивања времена за учење води рачуна да се време за учење не поклапа са твојим другим обавезама (тренинг, фолклор…).
7. Домаће задатке пиши сам, родитеље можеш питати за савет. Ако ти родитељи раде домаће задатке, имаћеш велике тешкоће када будеш самостално радио на часу.
8. Немој себи дозволити да домаћи задатак за понедељак пишеш у недељу увече, у последњи час. Задатак напиши у петак, викендом се одмарај. Тако ћеш се опустити и „напунити батерије“ за следећу радну седмицу.
Радне навике су важне за вашу будућност, зато се потрудите око стицања радних навика. Важно је имати навику учења, у даљем школовању имаћеш све више наставних предмета и домаћих задатака и биће ти тешко ако на време не стекнеш радне навике.
И још нешто, постоје дани када нам се не учи, не брините, свима нам се то дешава. У таквим тренуцима застаните, направите малу паузу. Мислите на викенд који долази и на лепе ствари којима ћете се тада бавити или мислите на крај школске године када ће вас учитељица наградити добрим оценама и другим наградама за ваш предан рад и постигнути успех.


                                                     ЛЕТЊИ РАСПУСТДуго очекивано лето коначно је пред нама! Сезона годишњих одмора и распуста су права прилика за предах. Најзад ћемо моћи себи да приуштимо мало времена за релаксацију, без будилника и присиле свакодневног ,,реда вожње" и да се у потпуности предамо ситним задовољствима која нам се нуде.Укратко, пред нама је годишња пауза у којој најзад можемо имати довољно времена за све привилегије породичног живота али без журбе и стреса. Колико ћемо је искористити, умногоме зависи од нас самих. Било да планирамо неко путовање или не, мало пажње, маште и добре воље свима ће добро доћи и учиниће одмор квалитетним. Предлажем вам да неко време свакако испуните и активностима које ће вашем детету омогућити да вежба знања стечена током године али на један спонтан игролик начин који га неће оптерећивати, већ ће му, напротив, донети задовољство и корист.

Ево на пример:

ПИШИТЕ ПИСМА!

Обновите помало заборављени начин комуникације - писање писама. Подстакните дете да се дописује са баком ( или неким другим блиским чланом породице ) како би јој описало оно што се дешава током распуста. Охрабрите дете да пише, јер најбољи начин да добије интересантно писмо јасте тај да оно учини први корак!

ШАЉИТЕ РАЗГЛЕДНИЦЕ!

Уколико се спремате за пут, пре поласка задужите дете да забележи адресе пријатеља и чланова шире породице.

НАПРАВИТЕ ПУТНЕ НОВИНЕ!

Понудите вашем детету малу свеску у којој ће моћи да забележи своја размишљања и искуство са пута, да нацрта амбијент у којем се одмарате, да испресује цвет и сл. Ако упозна нове другове, могу му у њу забележити пар речи за успомену. Ако уз свешчицу додате и ковчежић или једноставно кутију, све драгоцености са пута биће сачуване.

ЧИТАЈТЕ ЗАЈЕДНО!

Искористите лепо време да направите нови амбијент на својој тераси или башти! Поставите сунцобран или тенду ( вероватно сте цвеће засадили још у пролеће), наместите удобне јастуке и књигу у руке. Да ли сте пробали читање у двоје? Мама чита леву страну, а дете чита десну страну! Можда ћете смислити и неки други начин.

КУВАЈТЕ ЗАЈЕДНО!

Пронађите неке једноставне рацепте за летње посластице ( има их у куварима за децу ) и мало помозите ,,мајстору кухиње" да направи специјалитет куће и сервира га на посебан начин! Можда ,,мајстор" може да вам уредно препише вашу збирку рецепата и у њу дода своје специјалитете?!

НАЦРТАЈТЕ МАПУ ВАШЕГ КРАЈА!

Прођите заједно стазом којом нпр. возите бицикл, обратите пажњу на детаље, карактеристична места, потенцијално опасна места и направите мапу пређеног пута. Посао можете и  окренути - нацртајте ви мапу краја у коме живите и путоказе које дете треба да следи. Ово чините само ако сте сигурни да је пут апсолутно безбедан или пустите да вас дете поведе са собом.

Све предложене активности можете реализовати  лако и распуст учинити подстицајним и забавним. Сигурна сам да ће вас ваша машта одвести још даље!
СРЕЋАН ОДМОР СВИМА!


1 коментар:

  1. Moja deca imaju 2 radna stola,da se ne guraju i ne smetaju jedni drugima,ali svi domaći zadaci se rade isključivo na krevetu i to u ležećem položaju.U početku sam ih stalno opominjala da krevet nije mesto za učenje,ali uzalud,pa pošto donose petice više mi ne smeta gde rade samo ako to i nauče.:)

    ОдговориИзбриши